Hathayoga

Hathayoga är den i Europa mest kända formen av yoga, som även räknas till den yngsta av yogans sex grundgrenar, för att skapa balans i kroppens  energisystem för att uppnå utveckling samt fysisk och psykisk hälsa.

Metoderna som används är reningsprocesser (shatkarma), kroppsställningar (asana), andningskontroll (pranayama), karmayoga (läran om handling), bhaktiyoga (läran om hängivenhet), rajayoga (läran om sinnet), koncentrationsövningar och meditation.

Stavelsen “ha” betyder solen och “tha” betyder månen. Ordet yoga betyder förening, och hathayoga är alltså en förening mellan de olika energier som solen (Shiva, maskulin) och månen (Shakti, femninin) representerar.

Dessa två energier arbetar med att på olika sätt i syfte att bli av med fysiska och psykiska blockeringar, stress och spänningar och istället bygga styrka, uthållighet och livgivande kraft så att tankar stillas och kroppen kan komma til ro. Detta leder till större självkännedom och tillförsikt. Man förenas med den inre källa och kraft alla människor bär inom sig.

Enligt hathayogans filosofi så måste individen börja balansera den fysiska kroppen för att sinnet skall kunna stärkas, vilket behövs i sin tur för att stärka kroppen.

För vem passar hathayoga?

För den som vill minska sin stress.

Om du vill öka din självkännedom.

Om du vill bygga styrka.

Om du vill minska på dina spänningar.

Det hjälper dig att komma till ro.